IPOH: Star Group Industries (SGI), sebuah syarikat terkemuka Korea Selatan yang menghasilkan produk hiliran unsur nadir bumi (REE), menunjukkan minat menjalinkan kerjasama dengan Kerajaan Negeri Perak.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, syarikat yang menghasilkan produk hiliran REE ‘magnet kekal’ telah menyatakan hasrat untuk berkunjung ke negeri ini pada Mei depan.

Menurut beliau, ia bertujuan untuk mengadakan perbincangan lanjut mengenai kerjasama berkenaan.

IPOH: Kerajaan Perak dijangka menjalinkan kerjasama dengan syarikat terkemuka Korea Selatan, Star Group Industries (SGI) yang berpengalaman dalam penghasilan produk hiliran unsur nadir bumi (REE).

Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad, berkata syarikat itu dijangka berkunjung ke Perak pada bulan depan di mana butiran lanjut mengenai kerjasama berkenaan akan dibincangkan dalam pertemuan kedua-dua pihak terbabit.

IPOH – Lawatan kerja Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad selama lapan hari ke Korea Selatan bertujuan menarik minat syarikat di negara itu untuk melabur di Perak khususnya dalam industri mineral.

Beliau bersama delegasi kerajaan negeri, dalam rangka lawatan kerja ke Korea Selatan bermula dari 20 hingga 27 April ini.

IPOH – Kira-kira 10,000 menghadiri Majlis Riang Ria Aidilfitri syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri Perak yang julung kali disambut secara serentak di Laman Seri Ridzuan, di sini, malam tadi.

Majlis itu diserikan dengan kehadiran Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad bersama isteri, Datin Seri Aezer Zubin.

Turut hadir pada majlis tersebut, Setiausaha kerajaan negeri, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim serta barisan Exco Kerajaan Perak.